Találkozásom a napvallással

Azt hiszem, kevés olyan ember van, aki ne lenne kíváncsi arra, miért született a Földre. A legtöbben szeretnék tudni, mi a feladatuk, honnan jönnek és hová tartanak. A lényeget sajnos elfelejtettük, de az emlékek felidézhetők. Csak rajtad múlik, megismered-e a TITKOT.

Friss topikok

A Nagy Átállás VII. - a nagy felismerés

2016.10.12. 20:47 Naptestvér

A gyerekszoba ajtaját eredetileg nem akartuk kicserélni. Szüleim javaslatára azonban mégis. A keskenyebb ajtóval nyertünk fél méter falfelületet a konyhában. Ehhez azonban a régi ajtó helyét fel kellett falazni. Nem kis munka, ugyanis ötvencenti vastagok a válaszfalak is. Pont elég lett a fürdőszobából kibontott 250 darab kisméretű tégla.

Ezzel az áthidalással sok pénzt megspórolt nekünk a mester. A tüzépes áthidalók ára nagyjából 1900 forint méterenként. A 12 centi szélesből épp négy darab férne be egy nyílásba. A vas-cserép megoldás lényegesen olcsóbb.

wp_20151029_003.jpg

A nappali-étkező ablakának helye. Utólag be kell látni, hogy kissé alulméreteztük. Az ablaknyílás a javaslatomra túl alacsonyra került, a széles keretes, kis üvegfelületű ablakokon, talán a szükségesnél kevesebb fény jut a házba.

wp_20151021_005.jpg

 

Mentségemre szóljon, hogy a magasság beállításánál elsődleges szempont volt, hogy a gyerekszobaihoz igazodjunk. Nem szerettem volna, ha a veranda felől látszódó ablakok nem egy magasságba kerülnek. Amúgy nekem tetszik, és a régi ablakon sem jutott be több fény.

A nagy felismerés

A ház tájolását már a vásárlás előtt ellenőriztük. A régi, hagyományos magyar parasztházak tiszta szobájának két ablaka kelet - dél-kelet felé, a veranda pedig nyugat - dél-nyugat felé nézett. A nyári, magasan járó nap sugarait a veranda felfogja, így árnyékban tartja a ház napsütötte oldalát. Télen azonban az alacsonyan – délen – járó nap besüt az alacsony házba is, így gyűjtve be a téli napenergiát, és deríti jobb kedvre a ház lakóit. Tudom, hogy ez így nagyon egyértelműnek tűnik, de megtapasztalva, hogy a télen éppen csak előbukkanó Nap sugarai belülről a nappali hátsó faláig elérnek – csodálatos. Tudtak valamit ezek a régiek. (még úgy is besüt a nap, hogy a szomszéd ház délről árnyékol, és egy nagy fenyőfa áll a telek dél-keleti sarkán.)

Hihetetlen tempó

Nem todom, az olvasó hány napra tippeli az eddigi munkát, de mindössze nyolc nap telt el a kezdetek óta. Kicseréltük a gyerekszoba három ablakát, az ajtaját, kibontottuk a közfalat, lerobbantottuk a fürdőszobát, elkészült a gardrób átjárója. (nagyjából) Kész az étkező ablakának nyílása, a gyerekszobai, konyhai elektromos vezetékek helye.

A nyolcadik nap végére elkészült a fürdőszoba lebontott fala, melyet fél méterrel beljebb helyeztünk, kialakítottuk a vízmelegítő helyét.

wp_20151031_002.jpg

Apropó, vízmelegítő

Mivel a vízmelegítés általában sok energiát fecsérel, kerestem egy viszonylag energiatakarékos berendezést. Olasz gyártmány. Villannyal és fával is üzemel. Az éghető hulladékokat el lehet tüzelni az alsó részében, így a melegvíz lényegesen olcsóbban előállítható. Az ára füstcsővel együtt körülbelül 80 ezer forint, ha lett volna még 100 ezer forintom, egy hőszivattyút vettem volna, amivel a fürdőszoba mögötti külső kamrát lehetett volna hűteni. Ami késik, nem múlik.

A gardrób

A ház méretei miatt sajnos ruhatároló szekrényekről szó sem lehetett. Ezért találtuk ki, hogy a kamrából gardróbszekrény lesz. A fürdőszoba falának felhúzásával kialakult a gardrób bal fala is. Egyúttal ez lesz egyszer a hálószobába vezető kis átjáró is. Majd egyszer, talán már jövőre.

wp_20151021_004.jpg

wp_20151031_005.jpg

Hihetetlen mennyiségű sittet hordtunk ki egyetlen hét alatt. A képen jól látható a kinti pottyantós, ami az építkezés alatt nagy szolgálatot tett.

wp_20151031_006.jpg

komment

Címkék: magyar vidék teremtő erő táltos parasztház vidéki élet parasztház felújítása önellátás naptestvér naptestvérek napvallás napkeresztény napkereszténység ősi magyar vallás spirituális út penc

A bejegyzés trackback címe:

https://naptestverek.blog.hu/api/trackback/id/tr9310117112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása